Tuin aanleggen

Tuin aanleggen, waar begin je?

Tuin aanleggen

Een tuin aanleggen kan een onderdeel zijn van een verbouwing. Wanneer je een nieuw huis hebt gekocht, wil je waarschijnlijk ook de tuin onder handen nemen. En misschien wil je ook een nieuwe schuur of een terras aanleggen. Waar begin je als je een tuin wilt aanleggen, en waar moet je op letten?

Een tuin aanleggen begint met een idee 

Heb je al een idee hoe jouw tuin eruit moet gaan zien? Wat voor uitstraling moet jouw tuin krijgen? En hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan het onderhouden van je tuin? Je begint met al je tuin ideeën op papier te zetten. Wil je bijvoorbeeld een moestuin, een serre, een vijver, een pergola of een mooi terras? Schrijf alles op je wensenlijstje wat je in je tuin zou willen. Schrijf ook op welke planten en bomen je graag in de tuin zou willen en wat voor tuinmeubilair. Dan komt het lastigste gedeelte: keuzes maken. Dat gaat het makkelijkste als je de plattegrond van je tuin op papier hebt. Op de plattegrond kun je op schaal alle elementen tekenen die je in je tuin zou willen hebben. Je ziet dan meteen of het past of niet, en wat je zou moeten toevoegen of weghalen. Vind je het lastig om zelf te doen? Dan kun je de hulp van een tuinarchitect of hovenier inroepen om een tuinontwerp te laten maken

Vergunningen aanvragen om een tuin aan te leggen

Het is niet onverstandig om eerst grondig naar alle juridische aspecten van een tuin te kijken. Het aanleggen van een tuin is aan een hoop regels gebonden. Zo moet je een bouwvergunning aanvragen en toestemming van het waterschap als je een schuur of een serre wilt bouwen in je tuin. Nog belangrijker is het om naar de erfscheiding te kijken. Controleer bij het kadaster waar precies de afscheiding loopt, en zorg dat je plannen binnen de erfscheiding worden uitgevoerd. Als het tijdens het aanleggen van de tuin noodzakelijk is om op het erf van de buren te komen, zijn daar strenge regels aan verbonden. Ook mag je geen bomen planten binnen 2 meter van de erfgrens, en struiken moeten minstens een halve meter van de erfgrens zijn verwijderd. Door eerst te controleren of jouw ideeën juridisch acceptabel zijn voorkom je een hoop narigheid en voorkom je boetes en rechtszaken.

Maak een planning om je tuin aan te leggen

Als je weet wat juridisch wel en niet kan kun je je tuinontwerp aanpassen en een planning gaan maken. Verdeel de complete tuinaanleg op in kleinere projecten zoals het aanleggen van het terras en het bouwen van een pergola. Houd met je planning ook rekening met wanneer je sommige planten in de grond kunt zetten. Vervolgens kun je ook een lijst maken met de materialen die je nodig hebt om je tuin te kunnen aanleggen. Bepaal wat het budget is dat je hebt te besteden, en kijk of alles wat je wilt ook haalbaar is binnen het budget. Als je over het budget heen gaat, kijk dan of er goedkopere alternatieven zijn. Ga bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel voor leuke tuin accessoires of tuinmeubels en kijk op marktplaats voor tegels.