Huis renoveren

Huis renoveren

Huis renoveren

Ben je van plan om een huis te gaan renoveren? Het kopen van een klushuis biedt heel veel mogelijkheden. Je kunt het huis helemaal naar jouw eigen inzicht veranderen en aanpassen aan de wensen en eisen van deze tijd. Bovendien zijn klushuizen vaak ook betaalbaarder dan een huis waar je meteen in kunt trekken. Maar een huis renoveren is niet iets wat je zomaar even doet. Hoe je een renovatie goed kunt aanpakken lees je in dit artikel.

Een huis renoveren begint met een bouwtekening

Om te beginnen moet je een idee hebben wat je wilt gaan doen. Wil je het hele huis renoveren, of pak je alleen een aantal onderdelen aan? En heb je ook al een idee hoe het huis er na de renovatie uit moet gaan zien? Zonder een idee van wat je wil gaan doen kun je geen planning maken en materialen inkopen. Je idee├źn leg je vast in een bouwtekening. Dat kun je uitbesteden, maar je kunt ook heel wat zelf uittekenen met handige software. Met de software kun je een duidelijke 3D tekening maken waarop je goed kunt zien hoe het gaat worden. Bovendien heb je ook bouwtekeningen nodig als je een bouwvergunning moet aanvragen.

Geen renovatie zonder een planning

Een renovatie is een omvangrijk project wat een gedegen planning vereist. Ook al heb je geen klushuis gekocht, in ieder huis moet wel eens een keer iets vervangen of verbouwd worden. Bovendien heeft een huis van tijd tot tijd grondig onderhoud nodig. En ook al ga je alleen de badkamer verbouwen, zonder idee wat je wil gaan doen een planning kan het al gauw meer tijd en geld kosten dan je had gedacht. Maak daarom een planning voor alle projecten die bij de verbouwing horen, een maak deelplanningen voor alle afzonderlijke klusjes als het aanleggen van tussenmuren en het isoleren van de zolder.

Een gedegen voorbereiding is het halve werk

Als je planning klaar is kun je gaan beginnen met de voorbereidingen. Aan de hand van je planning kun je zien wat voor materialen je moet bestellen, welk gereedschap je moet kopen of huren en of je een bouwvergunning moet aanvragen. Deze voorbereidingen kosten meestal meer tijd dan je denkt, dus begin daar tijdig mee. Het aanvragen van een bouwvergunning bijvoorbeeld, kan als je pech hebt 14 weken duren. Maak een boodschappenlijst waarop alle materialen staan die je nodig hebt, en vergeet de beschermende kleding niet. Met de boodschappenlijst kun je rustig het internet en de bouwmarkten afstruinen om de juiste materialen bij elkaar te zoeken.

Huur experts in voor een professioneel resultaat

Met je bouwtekening en je planning weet je ook waar je een expert voor moet inschakelen. Waarschijnlijk kun je veel dingen zelf, maar voor sommige klusjes is het handiger om een expert in te schakelen. Huur bijvoorbeeld een expert in voor het plaatsen van een dakkapel, het schilderen van de muren of om de kozijnen te renoveren. In sommige gevallen is het ook verstandig om de klus over te laten aan een expert, bijvoorbeeld het aansluiten van de elektra of het aanleggen van gasleidingen.