Een uitbouw maken

Een uitbouw maken om extra leefruimte te creëren

Een uitbouw maken

Wil je een uitbouw maken om meer ruimte te creëren? Als je een huis hebt gekocht merk je na verloop van tijd dat je toch graag wat meer ruimte in huis zou willen hebben. Opgroeiende kinderen of een andere levensstijl kunnen je al snel tot de conclusie laten komen dat een paar m2 extra toch echt niet verkeerd zou zijn. Een uitbouw of aanbouw maken aan je huis kan je heel veel extra leefruimte opleveren. Maar waar moet je allemaal aan denken als je een uitbouw wilt maken, en hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op deze verbouwing?

Voorbereiding voor een uitbouw maken

Elke verbouwing begint met een idee. Voordat je aan een uitbouw begint moet je eerst nadenken over hoe je wilt dat de uitbouw of aanbouw eruit gaat zien. Hoe diep wordt de uitbouw? Krijgt de uitbouw een volledige glazen pui als een soort serre en komt er een open haard in? En wat voor gevolgen heeft het voor de rest van je huis? Als je bijvoorbeeld een kookeiland wilt plaatsen in de uitbouw, wat gebeurt er dan met je huidige keuken? Hier moet je eerst over nadenken. Jouw ideeën voor de uitbouw zet je vervolgens op papier, en daar maak je vervolgens planning bij en een bouwtekening. Het maken van een bouwtekening kun je uitbesteden aan een aannemer of een architect. Ben je zelf creatief en heb je al een duidelijk idee hoe je uitbouw eruit gaat zien? Dan kun je ook zelf aan de slag met speciale software die je online kunt vinden.

Moet je een vergunning aanvragen als je een uitbouw wil maken?

Als je een uitbouw wil maken hoef je niet altijd een vergunning aan te vragen. In Nederland is het zo dat je aan de achterkant van je huis tot 4 meter geen vergunning hoeft aan te vragen als je een uitbouw wilt maken. Wil je een uitbouw maken die dieper is dan 4 meter, dan moet je wel een omgevingsvergunning aanvragen bij je gemeente. Als je in de buurt water woont, kan het zijn dat je toestemming moet vragen aan het waterschap. Dat is ook het geval als je uitbouw niet groter is dan 4 meter. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een uitbouw heb je wel een bouwtekening en een constructieberekening nodig.

Offerte aanvragen voot het maken van een uitbouw

Vervolgens kun je op zoek gaan naar een aannemer om de uitbouw te bouwen. Neem hier de tijd voor, en kijk bij je vergelijkende onderzoek niet alleen naar welke aannemer het goedkoopst is. Kijk vooral ook naar de algemene voorwaarden en de garanties die de aannemer biedt, en check of de aannemer verzekerd is. Als je een selectie hebt gemaakt kun je offertes gaan aanvragen. Wees met het aanvragen van een offerte zo specifiek mogelijk, om duidelijke offertes te krijgen die je goed kunt vergelijken. Als je een keuze hebt gemaakt stel dan een contract op waarin je in ieder geval vastlegt welke werkzaamheden moeten worden verricht, welke materialen er moeten worden gebruikt, hoe lang het gaat duren en hoe je de betaling regelt.