Een Huis inrichten

Een huis inrichten, hoe pak je dat aan?

Een Huis inrichten

De verbouwing is achter de rug, alles is schoongemaakt: Nu is het tijd om het huis te gaan inrichten. Het inrichten van je huis na een verbouwing is de kers op de taart. Door het huis aan te kleden met gordijnen, vloerbedekking, meubels en accessoires komt het helemaal tot leven. De inrichting is dus niet iets dat je moet afraffelen. Hoe pak je dat aan, een huis inrichten?

Huis inrichten? Maak een moodboard

Net als de verbouwing heb je voor het inrichten van je huis en idee, een planning en een budget nodig. Je begint met te bepalen in welke stijl je jouw huis wilt inrichten. Hou je van een modern interieur? Klassiek? Of hou je van een Scandinavische uitstraling? Leg je ideeën vast op papier. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een moodboard te maken door plaatjes ze verzamelen van interieurelementen die je mooi vindt, zoals bepaalde soorten meubels, kleuren voor gordijnen, patronen voor behang en accessoires en planten die je mooi vindt. Met een moodboard kun je je eigen stijl ontwikkelen. Gebruik gratis online software om een 3D tekening maken van je interieur zodat je goed kunt zien hoe het gaat worden, of vraag een interieurarchitect om een ontwerp te maken.

Maak een lichtplan als je een huis gaat inrichten

Het maken van een lichtplan wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je licht in huis nodig hebt, maar je staat er waarschijnlijk niet bij stil hoe sfeerbepalend verlichting kan zijn. Een huiskamer het koude tl- of ledverlichting voelt bijvoorbeeld al snel ongezellig aan. Maak een lichtplan waarin je bepaalt waar in huis lichtpunten moeten komen. Denk ook na over wat voor soort verlichting dat moet zijn, en wat voor armaturen je wilt hebben. Bijvoorbeeld een sfeervolle hanglamp boven de keukentafel, LED-strips onder de kastjes in de keuken en tl-verlichting in de werkkamer. Denk aan lampen bij het bed, bijvoorbeeld op de nachtkastjes of aan de muur. Hou ook rekening met de veiligheid, en zorg dat trappen, de schuur en de garage goed verlicht zijn.

Wat kost een huis inrichten?

Vervolgens kijk je of alles wat je wilt kopen ook in je budget past. Wat een huis inrichten kost is natuurlijk afhankelijk van hoe groot het huis is en wat je smaak is, maar een complete inrichting voor een heel huis kost al snel zo’n €15.000,-. Hou in je begroting rekening met klussen die je eventueel moet uitbesteden, zoals het leggen van parket of vloerbedekking. Het kan een behoorlijke puzzel zijn om alles wat je wilt uit je budget te halen. Kijk online bij verschillende meubelzaken en leveranciers van vloerbedekkingen om prijzen te vergelijken en ideeën op te doen. Past het niet? Bedenk dan oplossingen door bijvoorbeeld vintage meubels en accessoires te kopen, zelf kussens en gordijnen te maken of met slimme hacks van bijvoorbeeld oude houten kisten een kast te maken. Met deze tips lukt het vast om nou huis helemaal naar jouw eigen smaak in te richten.